Rintamamiestalo, Pirkkala
Rakennusvuosi: 1939
Rakennuksen neliömäärä: Asuinpinta-ala 120 m2, kerrospinta-ala 180 m2.
Lämmitysjärjestelmän vaihto: Öljystä maalämpöön toukokuussa 2018.
Aiempi öljynkulutus: 2 500-2 700 litraa vuodessa.
Jarkko Viljanmaan rintamamiestalo oli lämmennyt jo lähes 80 vuotta öljyllä. Vuonna 2018 talossa alkoi uusi aikakausi, kun lämmitysjärjestelmä vaihdettiin öljystä maalämpöön. Itse järjestelmän vaihto oli ripeä, sillä kesti vain reilun viikon, kun öljykattilan tilalla oli jo maalämpöjärjestelmä. Viljanmaa on ollut tyytyväinen uuteen järjestelmään, joka on toiminut ongelmitta. Myös lämmityksen vuosikustannukset ovat pienentyneet huomattavasti.
Suositus maalämpöön tuli lähipiiristä
Viljanmaa oli alkanut pohtia, pitäisikö talon lämmitysjärjestelmä vaihtaa. Vuonna 2017 öljyn hinta alkoi olla korkea, joten öljylämmitys ei enää tuntunut niin hyvältä vaihtoehdolta. Talon öljykattila oli vaihdettu viimeksi 2000-luvun alussa, joten kattilalla oli jo aika paljon ikää. Oli siis mietittävä vaihtoehtoja.
– Vaimon siskolla oli ollut jo pidempään maalämpö ja he olivat olleet siihen todella tyytyväisiä. Itsekin olin siis seuraillut tilannetta lähietäisyydeltä ja tutustunut sitä kautta maalämpöjärjestelmään, Viljanmaa kertoo.
Maalämpöjärjestelmä oli jo siis ennestään tuttu, joten se oli vaihtoehtojen listalla korkealla. Viljanmaan mukaan lopulliseen valintaan vaikutti myös se, että maalämpö on ympäristöystävällinen vaihtoehto.
– Oltiin jo jonkin aikaa vaimon kanssa keskusteltu järjestelmän vaihtamisesta, mutta sitten nähtiin Helmilämmön myyjä ja asiat alkoivat edetä vauhdilla. Myyjä kyseli, koska tullaan tekemään tarjousta ja sanoin, että ensi maanantaina, Viljanmaa naurahtaa.
Yli tuhat euroa säästöä vuodessa
Toukokuussa 2018 itse asennus sitten alkoi. Koko asennus hoitui varsin ripeästi. Viljanmaan mukaan kesti vain noin viikon verran, kun kaikki vanhat järjestelmän osat purettiin, poraukset suoritettiin ja uusi järjestelmä asennettiin tilalle.
– Maalämmön sai kytkettyä hyvin vanhaan vesikiertojärjestelmään. Viime syksynä uusimme patterit, joten hyöty parani entisestään, kertoo Viljanmaa.
Talossa on tiiviisti seurattu myös uuden järjestelmän kustannusvaikutuksia nyt parin vuoden ajan. Helmilämpö oli ennen asennuksia arvioinut, että tässä talossa lämmityskuluissa tulisi maalämpöön siirtymisen jälkeen säästöä reilun vuoden aikana noin 1200 euroa. Arvio on pitänyt hyvin paikkansa.
– On tullut huomattua, että lämmityskulut ovat 1000-1500 euroa edullisemmat vuodessa öljylämmitykseen verrattuna. Säästöä on tullut nyt vielä enemmän, kun on uudet patterit, Viljanmaa sanoo.
Porauskalusto valmiina töihin.
Neuvontaa ja tukea riittävästi tarjolla
Viljanmaa on parin vuoden kokemuksen jälkeen ollut hyvin tyytyväinen lämmitysjärjestelmän vaihtoon. Maalämpö on toiminut rintamamiestalossa mutkattomasti, eikä mitään ongelmia ole ilmennyt. Viljanmaa kokee lämmitysjärjestelmän vaihtamisen sujuneen hyvin, sillä neuvontaa oli riittävästi tarjolla.
– Helmilämmön myyjä oli meille tuttu, joten sitä kautta saatiin hyvät tiedot ja ohjeistus järjestelmästä, Viljanmaa kertoo.
Myyjän neuvonnan lisäksi Viljanmaa oli tutkaillut tarpeeksi tietoja eri lämmitysjärjestelmistä ja saanut kuulla lähipiiristä hyviä kokemuksia maalämmöstä. Neuvontaa ja tukea löytyy vielä asennuksen jälkeenkin.
– Olen kerran pyytänyt Helmilämmöltä apua suodattimien putsaamiseen. He näyttivät silloin, miten se tehdään ja nyt osaan jatkossa sitten itsekin, sanoo Viljanmaa.
Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjassa Ekokumppanit Oy tarjoaa Energiaviraston ja Tampereen Sähkölaitoksen rahoittamaa maksutonta neuvontaa lämmitysjärjestelmän vaihtoon.
Teksti: Senni Vesikallio
Kuvat: Jarkko Viljanmaa