Vaihto vanhasta öljykattilasta toimivaan ja turvalliseen maalämpöön

Omakotitalo, Lempäälä

Rakennusvuosi: 1980

Rakennuksen neliömäärä: Lämmitettävä asuinpinta-ala 118,5 m2.
Rakennuspinta-ala 180 m2.

Lämmitysjärjestelmän vaihto: Öljystä maalämpöön marraskuussa 2019.

Aiempi öljynkulutus: noin 2 500 litraa vuodessa.

Juha Mäkisen omakotitaloon vaihdettiin maalämpö viime vuoden lopulla. Entisen öljysäiliön kunto ja turvallisuus oli alkanut mietityttää, joten ratkaisu lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta tapahtui nopeasti. Maalämpö houkutti Mäkistä, sillä hän tiesi sen toimivan hyvin kovillakin pakkasilla. Maalämmön asentamisen hinta vaikutti myös kohtuulliselta. Marraskuussa tulivat asentajat, jotka työskentelivät muutaman päivän Mäkisen talossa. Sen jälkeen uusi maalämpö jo olikin käytössä.

 

Vanhasta öljykattilasta turvallisempaan järjestelmään

Juha Mäkinen havahtui siihen, että heidän öljykattilansa alkoi vaikuttaa riskirakenteelta. Kattila sijaitsi ulkona ikään kuin bunkkerissa, johon vesi jäi helposti kellumaan. Tähän asti järjestelmä oli toiminut, mutta nyt se ei enää vaikuttanut niin turvalliselta. Mäkinen alkoi miettiä, kannattaako investoida öljykattilan korjaamiseen tai uudelleen sijoittamiseen, vai pitäisikö harkita muita lämmitysjärjestelmävaihtoehtoja.

–Investointi vanhaan ei tuntunut järkevältä ratkaisulta. Öljyn hinta nousi koko ajan, eikä sen tulevaisuuden näkymät vaikuttaneet hyviltä. Aloimme siis vertailla muita vaihtoehtoja, Mäkinen kertoo.

Mäkinen pallotteli pitkään kahden eri järjestelmän välillä. Parhaimmilta vaihtoehdoilta näyttivät ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpö.

–Ratkaisu syntyi siitä tekijästä, että maalämpö toimii kovillakin pakkasilla hyvillä hyötysuhteilla. Maalämmön asentamisen hinta on myös pienempi, koska poraustyöstä saa kotitalousvähennyksen, Mäkinen selvittää.

Kotitalousvähennyksen suuruus riippuu työn määrästä, joten maalämmön asentamisessa etu on suurempi, koska asennustyö on vaativampi. Myös muiden järjestelmien, kuten ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta saa kotitalousvähennystä. Lisäksi tämän vuoden alusta on tullut uusi energia-avustus, jota voi hakea, kun vaihtaa öljylämmityksestä johonkin muuhun lämmitysjärjestelmään.

Mäkiselle päätös lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta syntyi suunniteltua nopeammin. Alun perin Mäkisen ei ollut pitänyt ihan vielä tehdä vaihtoa, mutta koska öljysäiliön kunto huolestutti, vaihtoa päätettiin aikaistaa. Päätös maalämmön asentamisesta tehtiin alle vuodessa.

Maalämpö asennettiin Mäkisille viime marraskuussa ja siitä lähtien se on toiminut moitteettomasti.

Oma ammatti antoi tietoutta

Tutkiskelun ja päätöksen teon jälkeen alkoi tekijöiden kilpailuttaminen. Mäkinen työskentelee itse putkialalla, joten hänellä oli lämmitysjärjestelmistä jo tietoutta, etenkin pattereiden toiminnan osalta.

–Itse tiesin jonkun verran jo aiheesta työn puolesta. Useampi urakoitsija kävi meillä tarjoamassa ja kertomassa tietoja järjestelmästä. Siinä huomasi, että toiset tietävät paljon enemmän kuin toiset. Kun myyjä oikeasti tietää asiasta, se herättää luottamusta. Neuvonta järjestelmiin liittyen tuli suurin osin tarjousten muodossa urakoitsijoilta, Mäkinen kertoo.

Tekijäksi valikoitui Kangasalan Putkilämpö ja itse asennus tapahtui nopeasti viime vuoden marraskuussa. Mäkinen purki ensin itse vanhan öljykattilan pois, minkä jälkeen uuden asentaminen voitiin aloittaa.

–Purun jälkeen ensin tulivat porauksen tekijät ja sen jälkeen seuraavat työntekijät, jotka kaivoivat putket kaivolta talolle. Poraus kesti päivän ja laitteiston asennus kaksi tai kolme päivää, Mäkinen muistelee.

Säästöjä toimivalla lämmitysjärjestelmällä

Noin puoli vuotta Mäkisen talossa ollut maalämpö on toiminut hyvin.

–Olemme olleet tosi tyytyväisiä! Yhtäkään virheilmoitusta ei ole edes tullut, Mäkinen kehuu.

Maalämmön hyviä puolia on myös se, että ajan kuluessa kertyy säästöjä, sillä lämmitysjärjestelmä ei ole niin kallis kuin öljylämmitys. Mäkisen mukaan viime talvi oli ehkä huono vertailukohde, koska oli niin lämmintä, mutta jo silläkin ajalla pystyi kuitenkin näkemään säästöjen kertymisen.

–Vertasin talven kustannuksia sähkölaskuun ja esimerkiksi joulu-tammikuulta sähkölasku ei noussut ollenkaan. Me käytämme kylläkin lämmintä käyttövettä aika vähän ja käymme esimerkiksi vain noin kerran viikossa saunassa, joten nämä voivat lisäksi vaikuttaa vähäisiin kustannuksiin, Mäkinen kertoo.

Mäkinen odottaa innolla tulevia vuosia, jolloin säästöjen kertymistä voi tarkkailla vielä enemmän. Maalämpö on tuntunut oikealta ja toimivalta ratkaisulta heidän taloonsa.

–Näiden laitteiden kysyntä tulee varmasti tulevaisuudessa kasvamaan, etenkin maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu varmasti kamppailevat suosiosta. Ne ovat pitkäikäisiä ja käytännöllisiä järjestelmiä, Mäkinen ennustaa

Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjassa Ekokumppanit Oy tarjoaa Energiaviraston ja Tampereen Sähkölaitoksen rahoittamaa maksutonta neuvontaa lämmitysjärjestelmän vaihtoon.

 

Teksti: Senni Vesikallio
Kuva: Juha Mäkinen